Thursday, August 14, 2008

Lumi(ni)le de la capatul Tunelulu..."O" - ferimituri

"...dintr-o alta regiune a fiintei fac parte Lumile Posibile. In orizontul ambiguu al fiintei or fi putut sa se desfasoare altfel, si nimic nu exclude ca ar putea fi acolo o lume in care nu sunt astfel de granite intre specii, in care granitele sa fie altele sau de-a dreptul sa nu existe - o lume adica, unde sa nu existe genuri naturale, si unde incrucisarea unei camile cu o locomotiva sa poata sa nasca o radacina patrata. Cu toate acestea, daca eu ma pot gandi si la o lume posibila in care sa fie valabile numai geometrii ne- euclidiene, unicul meu mod pe care-l am de a gandi o geometrie ne-euclidiana este sa-i fixez regulile, si deci limitele. "

U. Eco - Kant si Ornitorincul ( Pontica 2002 )

-------------------------------------

" Pentru magistrul care poseda un atat de fin simt artistic al secretelor expresiei si un treaz simtamant de educator in cunoasterea caracterelor, existau de multa vreme anumite caracteristici fizionomice pe care se bizuia instinctiv, fara a-si fi construit din ele un sistem; asa, de exemplu, pentru el exista un fel specific castalian si unul specific lumesc de ras, de zambet si voiosie, ca si un fel specific lumesc de suferinta si tristete. "

- Text extras din 'Jocul cu margele de sticla' ( Hermann Hesse ), descriind abilitatea fantastica al lui Magister Ludi de a cunoaste si re-cunoaste diferitele caractere pe care le intampina zi de zi.

-------------------------------------

" - Un labirint al simbolurilor, m-a corectat acesta. Un invizibil labirint al timpului. Mie, englez salbatic, mi-a fost dat sa dovedesc aceasta taina fragila. La capatul a mai bine de o suta de ani, amanuntele sunt irecuperabile, dar nu-i greu sa presupun ce s-a intamplat. Ts' ui Pen ar fi spus odata: Ma retrag pentru a scrie o carte. Si alta data: Ma retrag pentru a construi un labirint.Toti si-au inchipuit doua lucruri; nimeni nu s-a gandit ca labirintulsi cartea erau un singur obiect. Pavilionul Purei Singuratati se inalta in mijlocul unei gradini de nepatruns; faptul acesta poate sa le fi sugerat oamenilor un labirint fizic. Ts' ui Pen a murit; nimeni, pe dilatatele pamanturi care-au fost ale sale, nu a gasit labirintul; confuzia romanului mi-a sugerat ideea ca acesta ar fi labirintul. Doua imprejurari m-au facut sa ajung, direct, la aceasta solutie. Una: ciudata legenda ca Ts' ui Pensi-a propus un labirint care sa fie absolut nesfarsit. Alta: un fragment dintr-o scrisoare pe care am descoperit-o.

Albert s-a ridicat. Pentru cateva clipe, mi-a intors spatele; a deschis un sertar al biroului aurit si innegrit de timp. S-a intors cu o hartie care avusese candva culoarea purpurei; acum era rosietica, subtire si patrata. Renumele de caligraf al lui Ts' ui Pen era indreptatit. Am citit cu nedumerire si fervoare cuvintele urmatoare, pe care cineva din sangele meu le-a transcris cu o pensula, minutios: Las mai multor viitoruri ( nu tuturor ) gradina mea cu poteci care se bifurca...."

Jorge Luis Borges - Gradina potecilor ce se bifurca - Fictiuni 1944 ( editura univers 1999 )

------------------------------------


"CARIATA :

-adica ciuruita si friabila, sau chiar rizomatica, un Nod de serpuiri ce se pot reparcurge potrivit unor optiuni diverse la infinit, ca un labirint "

Gianni Vattimo - ... despre fiinta ...


"O"