Wednesday, July 1, 2009

Deductie - Inductie - Abductie

.

DEDUCTIE-

"O deductie rezulta intotdeauna in mod necesar si este comparabila cu o actualizare instrumentala ce nu pune probleme.


,

INDUCTIE-

Inductia denumeste testarea unei teoriisi observarea corelatiei dintre teorie si fapte. Ea clasifica lucruri existente si constituie astfel fundamentul proceselor de abstractizare instrumentala.


(

ABDUCTIE-

Abductia este o operatie de rezolvare indrazneata si orientata teleologic care corespunde mecanismului abstractizarii instrumentale accidentale. Se produce astfel trecerea dinspre tipologie cognitiva a actelor de transfer catre o organizare logica a acestora. " *

(G.Kohn - 'Echivalenta ca proiect al traducatorului', 2006)


-----------------------

* "Abductia porneste de la fapte, fara a avea, de la inceput, in vedere o anumita teorie, desi e motivata de sentimentul ca o teorie e necesara pentru a explica faptele surprinzatoare. Inductia porneste de la o ipoteza ce pare a se impune de la sine, fara a avea de la inceput in vedere o serie de fapte particulare, desi nevoia de fapte se face simtita pentru a sprijini teoria. Abductia isi propune sa ajunga la o teorie. Inductia isi propune sa ajunga la fapte. In cazul abductiei examinarea faptelor sugereaza ipoteza. In cazul inductiei studiul ipotezei sugereaza experimentele care scot la lumina chiar acele fapte pe care le-a sugerat ipoteza." (Ch.Sanders Peirce, apud, Sebeok/sebeok, 1994, p.41).